DomovVizitkaDodaj med priljubljene
« prva  « nazaj  15 16 17 [18] 19 20 21   naprej »  zadnja »
Natisni

Kolesarski izlet s Puhovimi bicikli - sejem NATURO

 Vabilo

Prijavnica
Natisni

Vabljeni na oldtimerski sejem

 Oldtimerski sejem
Natisni

Prleki v Beogradu 2015

 Dragi naši prijatelji,šaljem vama kratki film o putovanju u Srbiju.Beograd,Sremske Karlovce,Vojvodinu.
Svima vama ide velika zahvala za vaše gostoprimstvo,videli,čuli i ukošali smo najbolje bili među pravim prijateljima.Postigli smu našu namjeru da postavimo jake temelje za nadaljnu suradnju. Dolaze naša vremena gde trebamo da ustvarimo naše želje i postignemo ono šta nam je u veselje i radi nas sretne.
Ovaj trodnevni izlet ostače u našim srcima a djeca nikad neče zaboravit priče da je djedovima bilo ljepo u vremena kad smo bili skupa.

To je priča o ljudima koji rade turizam i spajaju nezaboravna prijateljstva.

Natisni

Ljutomerski Puhovci smo našli glasbo katera je bila napisana našemu velikemu rojaku Janezu Puhu

 Leta 1900 je ta marš napisal znan Avstrijski skladatelj Edvard Wagne. Z Janezom Puhom sta bila velika prijatelja zato mu je posvetil glasbeno stvaritev v obliki marša. Glasba je v prvotni obliki zapisana za instrument klavir.

Posebna zgodba pa je ostala več kot 100 let skrivnost. Partiture so obležale v predalu,nanje so tisti kateri so jih v začetku poznali pozabili. Leta so tekla in prišla je stota obletnica smrti Janeza Puha. Znan Avstrijski komponist Magister Franz Cibulka je po srečnem naključju odprl te zaprašene partiture. Ugotovil je namen tega zapisa, v priredbo prvotnega zapisa ki je bil prirejen za izvedbo na klavirju, je vložil znanje in prvotni zapis razširil na glasbeno stvaritev za orkester pihalne godbe.

Oplemeniten notni zapis je pokazal prijatelju Siegfriedu Tellerju kateri je dirigent pihalnega orkestra nedaleč od meje na  Avstrijskem Štajerskem Marš so tako meseca septembra prvič zaigrali v Avstriji.

Veliko dogodkov se zgodi ali z namenom ali pa je splet srečnih naključij. Tudi pri tem je bilo tako. Na tej prireditvi je bil član društva Johann Janez Puch iz Ljutomera naš blagajnik Jože Klobasa. Ko je slišal to glasbo in zgodbo je pristopil prijateljem iz Avstrije in jim predstavil delo našega društva.Niso vedeli da je v tem delu kjer je bil rojen naš izumitelj organizirano delo v dveh zelo aktivnih društvih. Bili so navdušeni in z velikim veseljem so se dogovorili da odstopijo partiture društvu Johann Janez Puch Ljutomer. Jože je dragocen dokument odnesel v Ljutomer in zaprosil člane pihalnega orkestra iz Ljutomera če so pripravljeni naučiti se glasbo iz notnega črtovja. Dirigent Simon Novak je sin našega člana Štefana Novaka iz Radomerja. Z velikim veseljem je sprejel izziv,za dobro izvedbo je bilo potrebno nekaj vaj,godbeniki so vzeli namen zelo resno in tako spremenili pike in črtice v glasove instrumentov kateri so s tem dobili priložnost da jih poslušajo ljudje po vsem svetu.

Na prireditvi 5. decembra 2014 smo tako imeli vsi tisti kateri smo se udeležili letnega koncerta pihalnega orkestra Ljutomer priložnost slišati to zanimivo glasbo. Moderator Branko Hrga je na njegov  izviren način predstavil zgodbo.
Vsi v dvorani skupaj z glasbeniki pa smo doživeli nepozabni večer saj nas je ob izjemno lepih melodijah grelo prepričanje da smo imeli to glasbo priložnost slišati v Ljutomeru.
Zahvala vsem kateri so na kakršen koli način dodali svoj delež temu pomembnemu dogodku.

S tem dogodkom je tudi društvo Johann Janez Puch dokazalo da je društvo katero ob skrbnem delu katero je povezano z ohranjanjem tehnične dediščine ohranja tudi dragoceno dediščino naših prednikov. Ljutomerčani smo tako ponovno prvi tudi na glasbenem področju.

Natisni

S Puchom po Prlekiji

S Puchom po PrlekijiV soboto, 30. avgusta 2014 so pri prostorih Prleško društvo za ohranjanje tehnične kulture in dediščine »Johann – Janez Puch« (krajše Društvo J. J. Puch) v Ljutomeru pripravili predstavitev zbornika Lotmerški puchovci, brošure S Puchom po Prlekiji in slovesno odprli turistično tematsko pot, ki povezuje 15 večjih zasebnih zbirk starodobnikov s preko 140 eksponati.
Zbornik, brošura in turistična tematska pot so produkti, ki so poleg ureditve Puchovega muzeja v Ljutomeru, nastali v okviru projekta Muzeji premične tehnične dediščine Prlekije, ki ga je prijavilo Društvo J. J. Puch z namenom vključitve tehnične kulture in dediščine v turistično ponudbo območja LAS z vzpostavitvijo mreže muzejev in tematske poti. Celotna vrednost projekta je 27.920,00 evrov, od tega jih je 19.822,00 evrov sofinanciranih iz naslova LEADER, Društvo J. J. Puch pa je zagotovilo 8.098,00 evrov lastnih sredstev.
Pot "S Puchom po Prlekiji" sestavljajo tri krožne poti po območju LAS Prlekija, ki so jih poimenovali »Pot konjskih moči« - območje občin Križevci, Ljutomer, Razkrižje in Veržej, »Slatinska pot« - območje občin Apače, Gornja Radgona, Radenci, Križevci in Sv. Jurij ob Ščavnici ter »Jeruzalemska pot« – območje Ljutomer, Ormož, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž. Vse tri poti so povezane s Puchovo domačijo v Juršincih in razglednim stolpom na Gomili, ki je posvečen velikemu izumitelju. Poti vodijo mimo 15 zasebnih zbirk - muzejev starodobnikov s področja Prlekije. Gre za ljubitelje starodobnih vozil, ki so pripravljeni obiskovalcem pokazati svoje zasebne zbirke, nekateri pa bodo obiskovalke in obiskovalce s svojimi starodobniki celo zapeljali po lepi prleški pokrajini.
Zbrana in urejena tehnična dediščina, ki jo je članom društva v več kot 20 letnem delovanju uspelo zbrati, obnoviti in ohraniti, je z ureditvijo muzejske zbirke in s povezovanjem zasebnih zbirk v mrežo muzejev območja LAS, postala bolj dostopna javnosti in zanimiva tudi za obiskovalce od zunaj. Kar je pred otvoritvijo poti še posebej pohvalil predsednik Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil (Zveza SVS) Janko Uratnik, ki je hkrati povedal, da bo projekt izpostavil kot primer zelo dobre prakse na Generalni skupščini mednarodne organizacije FIVA novembra na Madžarskem, katere naj bi se udeležili predstavniki 46 držav. V brošuro »S Puchom po Prlekiji« je z namenom večje promocije celotne Prlekije vključenih še 21 muzejev in zasebnih zbirk območja ter turistične informacijske točke, na katerih lahko obiskovalci dobijo dodatne informacije o turistični in drugi ponudbi območja LAS Prlekija. "Pogumnim uspe," je še poudaril predsednik Društva J. J. Puch Milan Belec, ki je povedal še, da sta za večjo dostopnost tujejezičnim turistom v pripravi že angleški in nemški prevod brošure.
Otvoritvena vožnja je bila speljana mimo štirih muzejev: začeli so pri Puchovem muzeju v Ljutomeru, se odpeljali v Radence, kjer imata zbirko Albina in Vlado Perkič, nato še do Stare Nove vasi do zbirke Vojmirja in Cilke Zamuda, zaključili pa so jo pri zbirki Franca in Mimice Hriberšek v Presiki. Otvoritvene vožnje so se udeležili tudi ljubitelji starodobnikov s Hrvaške in z Madžarske. Še preden so se odpravili na otvoritveno vožnjo, pa so pri prostorih društva oz. Puchovega muzeja odkrili spominsko ploščo ob 100-letnici smrti Johanna Janeza Pucha.Galerija slik
« prva  « nazaj  15 16 17 [18] 19 20 21   naprej »  zadnja »

» Iz galerije


Puch na Brione 2012

» Statistika

Obiskovalcev: 356720