DomovVizitkaDodaj med priljubljene
« prva  « nazaj  15 16 17 [18] 19 20 21   naprej »  zadnja »
Natisni

Ljutomerski Puhovci smo našli glasbo katera je bila napisana našemu velikemu rojaku Janezu Puhu

 Leta 1900 je ta marš napisal znan Avstrijski skladatelj Edvard Wagne. Z Janezom Puhom sta bila velika prijatelja zato mu je posvetil glasbeno stvaritev v obliki marša. Glasba je v prvotni obliki zapisana za instrument klavir.

Posebna zgodba pa je ostala več kot 100 let skrivnost. Partiture so obležale v predalu,nanje so tisti kateri so jih v začetku poznali pozabili. Leta so tekla in prišla je stota obletnica smrti Janeza Puha. Znan Avstrijski komponist Magister Franz Cibulka je po srečnem naključju odprl te zaprašene partiture. Ugotovil je namen tega zapisa, v priredbo prvotnega zapisa ki je bil prirejen za izvedbo na klavirju, je vložil znanje in prvotni zapis razširil na glasbeno stvaritev za orkester pihalne godbe.

Oplemeniten notni zapis je pokazal prijatelju Siegfriedu Tellerju kateri je dirigent pihalnega orkestra nedaleč od meje na  Avstrijskem Štajerskem Marš so tako meseca septembra prvič zaigrali v Avstriji.

Veliko dogodkov se zgodi ali z namenom ali pa je splet srečnih naključij. Tudi pri tem je bilo tako. Na tej prireditvi je bil član društva Johann Janez Puch iz Ljutomera naš blagajnik Jože Klobasa. Ko je slišal to glasbo in zgodbo je pristopil prijateljem iz Avstrije in jim predstavil delo našega društva.Niso vedeli da je v tem delu kjer je bil rojen naš izumitelj organizirano delo v dveh zelo aktivnih društvih. Bili so navdušeni in z velikim veseljem so se dogovorili da odstopijo partiture društvu Johann Janez Puch Ljutomer. Jože je dragocen dokument odnesel v Ljutomer in zaprosil člane pihalnega orkestra iz Ljutomera če so pripravljeni naučiti se glasbo iz notnega črtovja. Dirigent Simon Novak je sin našega člana Štefana Novaka iz Radomerja. Z velikim veseljem je sprejel izziv,za dobro izvedbo je bilo potrebno nekaj vaj,godbeniki so vzeli namen zelo resno in tako spremenili pike in črtice v glasove instrumentov kateri so s tem dobili priložnost da jih poslušajo ljudje po vsem svetu.

Na prireditvi 5. decembra 2014 smo tako imeli vsi tisti kateri smo se udeležili letnega koncerta pihalnega orkestra Ljutomer priložnost slišati to zanimivo glasbo. Moderator Branko Hrga je na njegov  izviren način predstavil zgodbo.
Vsi v dvorani skupaj z glasbeniki pa smo doživeli nepozabni večer saj nas je ob izjemno lepih melodijah grelo prepričanje da smo imeli to glasbo priložnost slišati v Ljutomeru.
Zahvala vsem kateri so na kakršen koli način dodali svoj delež temu pomembnemu dogodku.

S tem dogodkom je tudi društvo Johann Janez Puch dokazalo da je društvo katero ob skrbnem delu katero je povezano z ohranjanjem tehnične dediščine ohranja tudi dragoceno dediščino naših prednikov. Ljutomerčani smo tako ponovno prvi tudi na glasbenem področju.

Natisni

S Puchom po Prlekiji

S Puchom po PrlekijiV soboto, 30. avgusta 2014 so pri prostorih Prleško društvo za ohranjanje tehnične kulture in dediščine »Johann – Janez Puch« (krajše Društvo J. J. Puch) v Ljutomeru pripravili predstavitev zbornika Lotmerški puchovci, brošure S Puchom po Prlekiji in slovesno odprli turistično tematsko pot, ki povezuje 15 večjih zasebnih zbirk starodobnikov s preko 140 eksponati.
Zbornik, brošura in turistična tematska pot so produkti, ki so poleg ureditve Puchovega muzeja v Ljutomeru, nastali v okviru projekta Muzeji premične tehnične dediščine Prlekije, ki ga je prijavilo Društvo J. J. Puch z namenom vključitve tehnične kulture in dediščine v turistično ponudbo območja LAS z vzpostavitvijo mreže muzejev in tematske poti. Celotna vrednost projekta je 27.920,00 evrov, od tega jih je 19.822,00 evrov sofinanciranih iz naslova LEADER, Društvo J. J. Puch pa je zagotovilo 8.098,00 evrov lastnih sredstev.
Pot "S Puchom po Prlekiji" sestavljajo tri krožne poti po območju LAS Prlekija, ki so jih poimenovali »Pot konjskih moči« - območje občin Križevci, Ljutomer, Razkrižje in Veržej, »Slatinska pot« - območje občin Apače, Gornja Radgona, Radenci, Križevci in Sv. Jurij ob Ščavnici ter »Jeruzalemska pot« – območje Ljutomer, Ormož, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž. Vse tri poti so povezane s Puchovo domačijo v Juršincih in razglednim stolpom na Gomili, ki je posvečen velikemu izumitelju. Poti vodijo mimo 15 zasebnih zbirk - muzejev starodobnikov s področja Prlekije. Gre za ljubitelje starodobnih vozil, ki so pripravljeni obiskovalcem pokazati svoje zasebne zbirke, nekateri pa bodo obiskovalke in obiskovalce s svojimi starodobniki celo zapeljali po lepi prleški pokrajini.
Zbrana in urejena tehnična dediščina, ki jo je članom društva v več kot 20 letnem delovanju uspelo zbrati, obnoviti in ohraniti, je z ureditvijo muzejske zbirke in s povezovanjem zasebnih zbirk v mrežo muzejev območja LAS, postala bolj dostopna javnosti in zanimiva tudi za obiskovalce od zunaj. Kar je pred otvoritvijo poti še posebej pohvalil predsednik Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil (Zveza SVS) Janko Uratnik, ki je hkrati povedal, da bo projekt izpostavil kot primer zelo dobre prakse na Generalni skupščini mednarodne organizacije FIVA novembra na Madžarskem, katere naj bi se udeležili predstavniki 46 držav. V brošuro »S Puchom po Prlekiji« je z namenom večje promocije celotne Prlekije vključenih še 21 muzejev in zasebnih zbirk območja ter turistične informacijske točke, na katerih lahko obiskovalci dobijo dodatne informacije o turistični in drugi ponudbi območja LAS Prlekija. "Pogumnim uspe," je še poudaril predsednik Društva J. J. Puch Milan Belec, ki je povedal še, da sta za večjo dostopnost tujejezičnim turistom v pripravi že angleški in nemški prevod brošure.
Otvoritvena vožnja je bila speljana mimo štirih muzejev: začeli so pri Puchovem muzeju v Ljutomeru, se odpeljali v Radence, kjer imata zbirko Albina in Vlado Perkič, nato še do Stare Nove vasi do zbirke Vojmirja in Cilke Zamuda, zaključili pa so jo pri zbirki Franca in Mimice Hriberšek v Presiki. Otvoritvene vožnje so se udeležili tudi ljubitelji starodobnikov s Hrvaške in z Madžarske. Še preden so se odpravili na otvoritveno vožnjo, pa so pri prostorih društva oz. Puchovega muzeja odkrili spominsko ploščo ob 100-letnici smrti Johanna Janeza Pucha.Galerija slik
Natisni

Po Prlekiji s starodobnimi kolesi

 Novica na spletni strani Banka Turističnih Priložnosti Slovenije
Natisni

Puhovci na sejmi

Puhovci na sejmiNa tradicionalnem sejmu pocelem Lotmerki so vsakoletni posebneži člani društva Johann Janez Puch iz Ljutomera.Na ogled obiskovalcem so postavili nekaj zanimivih in posebnih vozil. Večina obiskovalcev sejma se je ustavila ob teh vrhunsko obnovljenih vozilih.Starejši so obujali spomine na čase ko so kot mladi vozili katerega od razstavljenih. Mladim pa so razlagali prigode, katere so doživeli kot vozniki.Na plano so prišli spomini in želje,kako ponosni bi bili če bi bili lastniki takih posebnežev.

Vsakoletni dogodek je zanimiv tudi zaradi tega ke rse vključijo novi člani kateri so tukaj bolj podrobno spoznali delo društva in ugotovijo da je to mesto kjer lahko najdejo somišljenike.

Otrokom pa ostanejo ta bleščeča vozila v trajnem spominu,še posebno če lahko sedijo za volanom in dajo svojemu razmišljanju prosto pot.

Galerija slik
Natisni

Puhovci v tovarni MAGNA

Puhovci v tovarni MAGNANa povabilo tovarne MAGNA v Gradcu smo bili na ogledu tovarne in se popeljali z Pugom G po testnem poligonu.
Društvo Rojaka Janeza Puha iz Juršinc je ob prireditvi ob 100 ti obletnici smrti Janeza Pucha v Sakušaku prejelo povabilo na edinstveno slovestnost katero so pripravili v tovarni. Zraven smo bili povabljeni še iz društva JJ PUCH Ljutomer in predstavnika zveze SVS.
Na začetku so nas povabili v njihovo urejeno jedilnico. Ob pogostitvi so nam na kratko predstavili razvoj in delo tovarne. G. Majer kateri skrbi za sodelovanje z partnerji in je velik prijetelj članov društva iz Juršinc je tudi tokrat poskrbel za to edinstveno zgodbo.Stoletna tradicija na katero so zelo ponosni je obenem tudi priznanje za izjemno delo. Priznaje katero je bilo namenjeno ustanovitelju Janezu Puchu pa je tudi ob tej priložnosti bilo namenjeno nam. Na slovestnosti katera je bila popoldan v muzeju so bili zbrani najpomembnejši gospodarstveniki,župan mesta Gradec in vodilni možje tovarne. Ob tej priložnosti je župan Juršin predal sliko domačije v kateri je bil rojen naš rojak. Nagovoril je pomebne goste in prejel zahvalo za izjeno korektno sodelovanje.
Udeleženci iz Slovenije smo spoznali da našega rojaka, kateri je zaznamoval razvoj avtomobilizma veliko bolj cenijo in se mu klanjajo ob vsaki priložnosti.
Tovarna katera v svojem sistemu zaposluje več kot 16 000 delavcev in ima več kot 1000 inženirjev je vodilna tovarna na svetu. Posebno mesto v najbolj organizirani proizvodnji ima vozilo G 5. Ta tip vozil izdelujejo že 37 let,oblika je ves čas nespremenjena. Oprema pa se prilagodi vsakemu kupcu posebaj.Vsako vozilo ima kupca v trenutku ko ga postavijo na začetek proizvodnega traku. Na začetku se prične z barvanjem kjer se celo vozilo potopi v barvo,posušenemu snamejo vrata in ga pričnejo sestavljati,vrata pridejo spet do vozila proti koncu sestavljanja. Tista katera so neprebojna imajo tudi dosti večjo težo. Sestavljen je iz nekaj več kot 16 000 delov,katere zložijo na svoje mesto delavci na traku. Pomeni da je vsak ročno sestavljen. Dvorana za omenjeno vozilo je bila dve leti nazaj obnovljena in je prva dvorana v tovarni kjer so pričeli sestavljati vozila. Posebnost je tudi veriga katera teče po celotni tovarni in vleče cel sistem proizvodnje, so jo postavili Švicarski strokovnjaki,le ta še sedaj deluje brez najmanjših zastojev. Na vogalih v dvoranah kjer so pred leti stali betonski ščitniki ki so varovali dele proizvodnje pred nesrečami z viličarji,pa sedaj rastejo okrasna drevesa. Počutili smo se kot da bi bili v nekem prostoru ki je daleč od proizvodnje. Gotovo so tudi delavci kateri delajo v teh prostorih veliko bolj zadovoljni saj imajo izjemno okolje ki skrbi za prijetno počutje.
Ogledali smo si tudi dvorani v katerih sestavljajo MINIJE in Peugeote TT. V teh prostornih dvoranah smo videli delo spretnih rok nasmejanih delavcev. Velik del teh ljudi prihaja v tovarno iz Slovenije in spadajo med najbolj vestne delavce. Z nekaterimi smo imeli priložnost spregovoriti. Tudi za njih je bilo to srečanje prijetno. Obiski proizvodnje so redka priložnost katera je dovoljena ob posebnih priložnostih. Večina nas ni vedela tega da se v teh prostorih sestavljajo vozila katera nosijo na svojih zadkih oznake drugih tovarn.Linija na kateri se ta trenutek sestavlja PEUGEOT TT je edina na svetu kjer lahko montirajo pet različnih tipov vozil.
Viličarji različnih velikosti in hitrosti imajo posebno označene poti, opozorjeni smo bili da lahko hodimo samo po poteh katere so označene z znakom pešča. Vsak viličar nosi svoje škatle v katerih so deli ki jih dostavljajo na mesta montaže. Izvedeli smo tudi to da je največji del delov kateri se vgradijo v vozilo na tovornjakih ki prihajajo na dvorišča tovarne. Vsak k svojim skladiščnim vratom od tam pa skoraj topli deli do mesta kjer jih vgradijo spretne roke. Težko je razumeti to dovršeno organiziranost. Spoznali smo da si tovarna opravičeno zasluži sloves najboljše.
Ne preseneča pa podatek da je tovarna sodelovala tudi v programu gradnje evropske raketne tehnike. Diferenciali in različni prenosi pa so vgrajeni v vsa posebna vozila na svetu.
Poligon si je večina od nas predstavljala nekako drugače. Dva blatna robustna Geja 5 sta nas pričakovala na stezi. V vsakega smo se vsedli po štirje udeleženci. Sledilo je skrbno privezovanje varnostnih pasov. Zatem je voznik pognal vozilo po asfaltni podlagi,pospešek nas je kar prikoval v sedeže. Sledila sta nagiba pri veliki hitrosti,občutek ki ga ne moreš doživeti nikjer drugje.Vzpon do 50 % skoraj padec v brezno močno desno je kar pognal vsebino želodca. Nagib do 50% pa spet vzpon,navzdol po mogočih stopnicah, spet gor in dol. Spetni prsti voznika so pritiskali stikala na armaturni pošči. Vozilo je bilo vsak trenutek umirjeno in na mestu ki daje vso varnost. Pospešek po travniški cesti in do kanala v katerem je bilo skoraj meter vode. Ponovijo se nagibi,če bi bilo okno odprto bi voda stekla v vozilo. Nadaljevanje po neravnem garnitnem terenu dokaže da je podvozje tudi ob veliki hitrosti takšno da omogoča najvišjo mero varnosti. Vozilo se zaustavi, mi kar nekako ne želimo zapustiti do dobra ogretih sedežev. Počasi dojemamo da so to vozila s katera te osvojijo in tisti ki ga enkrat ima ga ima vedno. Cena nas pe prepričala da smo vožnjo doživeli le enkrat in bo večini nas, ostala kot nekaj neponovljivega.Res pa je da takšno vožnjo lahko pričarajo le vozniki ki tega ljubljenčka poznajo do vsake podrobnosti.
V tovarni katero je ustanovil naš rojak Janez Puch danes izdelujejo najprestižnejša in robistnejša vozila za znane kupce po celem svetu.
Delo društev katerih člani smo imeli preživeti dan na dvorišču in proizvodnih prostorih smo dobili s tem povabilom tudi posebno priznanje za ohranjanje zapuščine v našem prostoru.
S tem je tudi zveza SVS potrjena kot organizacija katera skrbi za dediščino v Slovenskem prostoru.
Ta slovestnost je bila tudi zakluček ob 100 obletnici smrti Janeza Pucha.

Galerija slik
« prva  « nazaj  15 16 17 [18] 19 20 21   naprej »  zadnja »

» Iz galerije


Otvoritvena vožnja

» Statistika

Obiskovalcev: 326263