DomovVizitkaDodaj med priljubljene
« prva  « nazaj  19 20 21 [22] 23 24 25   naprej »  zadnja »
Natisni

20. občni zbor

20. občni zborLotmerški Puhovci. Tako je poimenovan zbornik katerega je izdalo društvo Johann Janez Puch iz Ljutomera.

Na 20 občnem zboru v Banovcih je bilo predstavljeno delo v minulem letu. Veliko prireditev katere je obiskala množica ljubiteljev starodobne tehnike.

Na zbor je priško kar nekaj predstavnikov okoliških društev kar potrjuje da je delo društva usmerejeno v sodelovanje.
 Največji povdarek je bil dan zborniku v katerem je zbrano gradivo minulih 20 let. Tako pomebni zapiski  kot slike članov in vozil.

Zbornik je Pomagala urejati urednica Manica Hartman iz Ormoža. Največ prispevkov pa so prispevali Srečko Lukovnjak Kramberger,sourednica Polona Rotar in predsednik društva Milan Belec.

Lepo je bilo pogledati po dvorani ko so člani prejeli zbornik ga listali in iskali ali vozila ali pa svoje slike,ki pričajo u udeležbi
v omenjenem obdobju.

Lep družabni dogodek privabi vsako leto večje število članov,gotovo je to trenutek ko si lahko izrečejo pohvale in ocenijo dobro delo.

Za dvajsetletno delo so bili nagrajeni posamezniki s priznanji.


Govor ob predstavitvi zbornika, 19.1.2013

Urednica Manica Hartman

Spoštovani predsednik društva g. Milan Belec, podpredsednik g. Franc Makoter, člani društva in vabljeni gostje, prijazno pozdravljeni na predstavitvi zbornika Lotmerški puhovci, izdanega ob jubilejni dvajseti obletnici Prleškega Društva za ohranjanje tehnične kulture in dediščine ''Johann - Janez Puch'' Ljutomer.

Zbornik, ki smo ga začeli pripravljati v prvi polovici lanskega leta je s pomočjo finančnih sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja danes vendarle pred nami. Ko sem ga prvič vzela v roko, priznam, sem imela cmok v grlu, in tudi danes je še malo prisoten... Kljub že večkratnemu urednikovanju je bil zame velik izziv, kajti ob zbiranju in urejanju prvih prispevkov, ob izboru fotografij in zapisov iz obsežnih društvenih kronik, sem se večkrat vprašala, kateri dogodki in fotografije so tisti, ki jih moram umestiti v zbornik, skrbelo me je, da ne bi pozabili česa, kar je društvu zares pomembno....
Ob zbiranju gradiva so mi bili v veliko pomoč predsednik društva g. Milan Belec, sourednica ga. Polona Rotar in g. Srečko Lukovnjak Kramberger. Večkrat smo se sestali v društvenih prostorih da bi dorekli vse potrebno in ob tem sem spoznala tudi druge člane društva, ki ste mi skozi fotografije, prispevke, zgodbe... dovolili vpogled v svoje spomine.

Knjigo smo odeli v lično zeleno barvo, ki krasi tudi vaše društvene prostore.
A upala bi si trditi, da smo jo odeli v barvo življenja, kajti vsi stari jekleni lepotci, avtomobili, motorji, kočije... so z vašo pomočjo ponovno oživeli in ne le da so vam ljubi, vedno znova dokazujete, da se da s skupnimi močmi stare, redke starodobnike obnoviti in ohraniti, svoje znanje in izkušnje pa z veseljem delite z drugimi podobno mislečimi in jih prenašate na mlajše generacije.
Ob tem je zelo pomembno vaše sodelovanje z različnimi institucijami, ki se ukvarjajo z varovanjem tehnične dediščine. Zavedate se, da so to muzejski eksponati z bogato zgodovino, mnogi izmed njih tudi dediščina našega rojaka Janeza Pucha. Vse to so dodane vrednote, ki jih puhovci ob delu, družini in bližnjih, že 20 let ohranjate ob skupnem druženju in iskanju vedno novih izzivov.

Spoštovani puhovci, 20 let vašega dela, truda, znanja in nepozabnih spominov smo želeli prikazati tudi v pričujočem zborniku. Upam, da nam je to uspelo in da smo s skupnimi močmi pripravili pregleden in zanimiv spominski zapis, ki naj vam bo v ponos in dodatna vzpodbuda za vaše nadaljnje delo.

S tem, ko smo spomnili na številne delovne sestanke, prijateljska srečanja, na zmage in pokale tekmovalnih relijev, na veselje ob vpisu v slovensko Guinesovo knjigo rekordov... smo se zavedali, da je bil vsak dogodek zase edinstven, najbrž neponovljiv.
V knjigi smo poskušali zajeti predvsem tiste najpomembnejše, čeprav so drugi tukaj nezapisani prav tako pomembni, bodo o njih pričali zapisi in fotografije v vaših spominskih kronikah. Rada bi tudi omenila, da je bilo težko narediti izbor med vsemi fotografijami in dokumenti, saj smo poskušali narediti takšen izbor, ki bi prikazal delo vseh društvenih članov. Nekaterih fotografij, dokumentov zaradi slabše kvalitete nismo mogli umestiti v zbornik; nekaterih nismo mogli dovolj povečati, izostriti zato so morda težje berljivi... Sigurno bi lahko kaj naredili drugače, morda kaj dodali, morda tudi kaj odvzeli. Nekako pa sem mnenja, da smo naredili prav, da smo tisto, vam posebej drago, prihranili za konec knjige - za »posladek«, kajti tam se predstavijo vaša osebna vozila, motorji, kolesa, kočije - oldtajmerji s svojimi lastniki.

Spoštovani puhovci, ples snežink bo zabrisal naše stopinje, a vašega 20 letnega dela ne more izbrisati. O njem govorijo vaši dosežki, priznanja, ohranjeni jekleni lepotci in tudi današnji zbornik, zato mi ob koncu dovolite še besedo zahvale vsem, ki ste sodelovali pri njegovem nastajanju.
Posebej se zahvaljujem predsedniku društva g. Milanu Belcu, ter sourednici zbornika in današnji tajnici društva ge. Poloni Rotar. Moja zahvala pa velja tudi drugim članom društva; za obujene spomine v zborniku so zaslužni tudi g. Srečko Lukovnjak Kramberger, g. Franc Makoter, g. Miran Preinig, mag. Milan Lovrenčič, g. Franc Hriberšek in vsi drugi, ki ste kakorkoli prispevali k nastanku zbornika.

Zahvala velja tudi lektoricama, ge. Nadici Granduč, ki je poskrbela za večino lektorskih popravkov in ge. Albini Perkič. Okrog 300 fotografij ste prispevali člani društva, za kar se vam najlepše zahvaljujem, medtem ko sem drugih 400 fotografij in dokumentov pridobila iz društvenega arhiva in kronik, za kar gre zahvala vsem, ki srbite za društveni arhiv.
Tiskarna Letis iz Nedelišča in njen direktor g. Zlatko Leček je poskrbel za grafično oblikovanje in tisk zbornika, za oblikovanje naslovnice pa je zaslužna moja sodelavka ga. Nina Mertik, obema se za opravljeno delo najlepše zahvaljujem.

Dragi lotmerški puhovci, veliko lepih besed bo danes še izrečenih, zato naj vam v svojem imenu zaželim le, da nadaljujete svoje poslanstvo in da načrte, ki so morda še v mislih, ne le izpeljete, ampak jih nadgrajujte in naj bodo ti temelj za vsaj naslednjih 20 let. Če kdaj ne boste vedeli kako naprej, se spomnite besed vašega prvega predsednika: »Dečki, poiskati moremo še nekej čehokof, pa se zgučimo kak dale.« ...ampak naj vam ob strani stojijo tudi vaše dekline.

Galerija slik
Natisni

Članek o društvu

 http://www.pomurec.com/vsebina/12596/V_Drustvu_JJ_Puch_tudi_v_prihodnje_zelo_aktivni
Natisni

Oktobrska nedelja s Puhovci

Oktobrska nedelja s PuhovciOrganizacijski odbor društva JJPUCH je pripravil zanimivo vožnjo. V nedeljo 7.oktobra smo se zbrali pred društvenimi prostori v Ljutomeru.
Ženske so poskrbele za zajtrk moški pa so dodali nekaj za žejna grla. Odpravili smo se v Međimurje kjer imamo veliko dobrih prijateljev.Tokrat smo obiskali
pred kartkim odprt muzej v Selnici.Družina Šardi je zbrala zelo veliko vozil katera so razstavljena v velikih halah katere so do nedavnega služile kot proizvodne hale.
Proizvodnjo so preselili na novo lokacijo zato so prazni prostoli dobili novo vsebino. Videli smo zelo veliko zanimivih in neznanih vozil. Gasilsko vozio katero je bilo pred leti v lasti
PGD Ormož je sedaj eden izmed lepo ohranjenih eksponatov. Zanimiv je tudi plakat iz leta 1961 s katerim so vabili na tombolo v Ormožu.Našli so ga za tapetami gasilskega vozila
takrat ko so ga obnavljali.
Večina vozil ima zanimive zgodbe,zbranih je tudi nekaj vozil katere imajo v lasti drugi člani oldtimer društva iz Međimurja. Lastnik nam je povedal da imajo še nekaj zanimivosti
vendar je potrebno malo paočakati da najdejo svoj prostor v muzeju. Pred vhodom stoji tramvaj eden izmed treh kateri so vozili po mestu Zagreb. Uspelo jim ga je pridobiti čez
zimo ga čaka prenova,postabili bodo tudi nekaj metrov tračnic tako da bo mogoče z njim narediti kratko vožnjo.
 Pot nas je vodila po prelepih vinskih goricah.Zaključek smo imeli pri Šardijevih na vikendu. Postreženi smo bili z golažem,sladicami.Lastnik pa nam je pridno nosil vina iz njegove kleti.
Presenečenje katerega so nam pripravili pa je bil ansambel Oldtimerjev. Člani društva oldtimer  Međimurje so se pred leti zbrali in pričeli z vajami. Tokrat smo imeli priložnost poslušati
njihov repertuar.Glasbeniki katerim bi lahko pripisali da igrajo že veliko let.
Zaključna vožnja se je končala zvečer. Večina članov se je zahvalila za vabilo.Vsi smo doživeli nepozabni dan in spoznali da so tovrstna druženja velik prispevek delovanju društva
JJPUCH iz Ljutomera.

Galerija slik
Natisni

Srečanje ruskih prikoličarjev v Radoslavcih

Srečanje ruskih prikoličarjev v Radoslavcih
V Radoslavcih je bilo 4. srečanje Ruskih prikoličarjev. Posebno srečanje na katerem se je zbralo 23 voznikov posebnih vozil, katere radi imenujejo Ruski prikoličarji. Robustni motorji z bočno prikolico so zanimivi po tem, saj prihajajo iz Ukrajine, kjer je tovarna v kateri izdelujejo še danes ta vozila.

Motorji imajo zanimivo zgodovino saj so po končani drugi svetovni vojni tovarno iz porušene Nemčije preselili v Ukrajino in začeli izdelovati motorje po kopiji BMW-jev. Ti prikoličarji so se in se izdelujejo za neprehodne pokrajine in za vse terene. Še danes so pomebna prevozna sredstva za neštete dejavnosti. Uporabljali so jih v vojski in policiji največ pa preprosti ljudje. Ravno robustnost je njihova posebnost. Za vse tiste, ki se čudijo in sprašujejo kako je z rezervnimi deli, pa lahko damo odgovor, da se vsak kos najde in to za primerno ceno.

Tokrat je bil na srečanju tudi čisto nov motor a velike razlike ni. Najstarejši je bil iz leta 1950. Zanimivo je opazovati tudi voznike in sovoznike, kateri z veliko ljubezni skrbijo za svoja vozila in z njimi privabijo veliko radovednih oči.

Tokrat se je pojavila med lepotci tudi znana estradna umetnica Nuša Derenda. Sicer ni voznica katerega izmed motorjev je pa pokazala veliko zanimanja in se z veseljem poslikala z udeleženci. Za udelžence tega srečanja je bila ta gostja veliko presenečenje.

Štart in zaključek je bil Pri Mali Nedelji v hotelu Grozd, vožnja pa je potekala po okoliških krajih. Pesem klopotcev so tokrat zamenjali hrumeči glasovi RUSOV. Lep nedeljski dan z veliko zabavnih iger ob hladni pijači in izjemni organizaciji.

Sprejeta je bila odločitev da se naslednje peto srečanje organizira na Jeruzalemu.

Galerija slik
Natisni

Zasebna muzejska zbirka

Zasebna muzejska zbirkaPri cerkvi na Svetinjah živi družina Kokot.Dragan je pričel pred leti zbirati vojaške, policijske in gasilske predmete. Nastala je edinstvena zbirka katera je na ogled tudi obiskovalcem Prlekije.

8.septembra je dan odprtih vrat zato že sedaj posredujejo vabilo. Vsem tistim ki bi si želeli ogledati to posebno zbirko pa so na voljo preko telefona 031 309 953 ali eklektronske pošte nastja.kokot@siol.net

Galerija slik
« prva  « nazaj  19 20 21 [22] 23 24 25   naprej »  zadnja »

» Iz galerije


21. Puchovo srečanje

» Statistika

Obiskovalcev: 325537