DomovVizitkaDodaj med priljubljene
« prva  « nazaj  19 20 21 [22] 23 24 25   naprej »  zadnja »
Natisni

Gornja Radgona sejem treh sejmov

Gornja Radgona sejem treh sejmovSpoštovani,

8. mednarodni sejem lovstva in ribištva LOV bo v Gornji Radgoni od 19. do 21. aprila 2013 predstavil pestro izbiro opreme za lovstvo, ribištvo, kinologijo, konjeništvo in hišne živali. Vabil bo z zanimivimi predstavitvami krovnih stanovskih in strokovnih organizacij, ter z zanimivim in radoživim spremljevalnim programom.

Sočasno bo NATURO, 2. mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi predstavil zamisli in pripomočke za aktivnosti in oddih v naravi, zdraviliški turizem, ponudbo slovenskih regij, turistične kmetije, eko živila in izdelke ter terenska in osebna vozila. Popestrili ga bodo prikazi joge smeha, gong terapije, tehnike doseganja čustvene svobode, predstavitve nordijske hoje in mnogi drugi dogodki.

K varovanju naravne s skrbjo za tehnično dediščino bo pozivala velika mednarodna razstava starodobnikov >>AVTOMOTO KLASIKA<<.

RAZSTAVA STARODOBNIH VOZIL >>AVTO-MOTO KLASIKA<< V hali C2, C3
Prireditev bo razstavnega in prodajnega značaja in bo posvečena vsem vrstam starodobnega transporta in starodobne tehnike in vas bo popeljala v zgodovino transporta.
Organizator razstave: SVS - Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil v sodelovanju s Pomurskim sejmom.
Zveza - SVS združuje že 46 društev, katerih člani imajo v lasti več tisoč starodobnih vozil. Zveza SVS nosi posebno odgovornost za pravilno ohranjanje tehnične premične dediščine s poudarkom na motornih vozilih in kot uradna predstavnica mednarodne organizacije FIVA skrbi, da so starodobna vozila pravilno ohranjena, vzdrževana in mobilna in s tem na ogled širšim množicam, ki lahko skupaj z njihovimi lastniki odkrivajo zgodovino in očarljivost teh vozil. Na sejmu bodo predstavili cestna motorna vozila ( kolesa s pomožnim motorjem, motorna kolesa, osebne avtomobile, tovorna vozila, traktorje, specialna vozila, vojaška vozila različnih proizvajalcev, v starostnih obdobjih od nastanka vozil pa do 80-tih let prejšnjega stoletja. Predstavili bodo tudi zbirko koles, ki pomenijo prvo mobilnost in obenem največje odkritje človeštva. Na ogled bodo tudi spremljajoče dejavnosti iz obdobja nastajanja vozil, kot je servisna delavnica, orodja, bencinski servisi in drugo.
Razstava bo marsikaterega obiskovalca nostalgično popeljala v preteklost, ko so sami, njihovi očetje ali dedki vozili takšna vozila...
Avto-Moto Klasika

Galerija slik
Natisni

Trinajsto društveno kartanje

Trinajsto društveno kartanjeNa trinajstem društvenem kartanju je sodelovalo največ katrašev doslej.

V društvenih prostorih se je zbralo kar 20 Puhovcev da se pomerijo za prvaka leta 2013. Lep društveni dogodek z veliko veselja v prijateljski družbi. Družabni večer je bolj ali manj namenjen druženju, da pa bi bil še malo bolj poseben pa člani vržejo karte in najbolj dobri in srečni dobij pokale.

Tokrat je sreča namenila svoj obisk Antonu Šnajderju drugi je bil Jože Gorjak in tretji Franc Črvič.
Za zakusko je poskrbela Marjan,Polona in Pero za pogostitev. Idejni vodja tega dogodka Janko Kaučič pa je bedel nad organizacijo.

Galerija slik
Natisni

Slovenska zveza starodobnih vozil organizirala strokovno ekskurzijo v Italijo

Slovenska zveza starodobnih vozil organizirala strokovno ekskurzijo v ItalijoSlovenska zveza starodobnih vozil s sedežem v Ljubljani je letos organizirala strokovno ekskurzijo v Italijo.

Na to ekskurzijo so povabljeni predstavniki društev iz cele Slovenije kar pomeni da je zastopano vseh 36 društev katera so vključena v to zvezo. Zveza ima tudi  status kot edina zveza ki lahko deluje pod okriljem mednarodne zveze FIVA v Sloveniji.

Program na tokratni ekskurziji je predvidel obisk dveh muzejev Ford Gratton v Goric. Zanimiva zgradba neposredno ob cesti nas je presenetila zgradba še bolj pa vsebina.Toliko zbranih eksponatov za katere skrbi 85 letni lastnik. Postavljena je edinstvena linija za sestavo vozil Ford katero je prejel kot nagrado za izjemni dosežek pri prodaji vozil Ford. Gotovo je bil njegov pristop edinstven saj mu je uspelo naenkrat prodati sedem vozil Ford sedmim bratom. Zaradi tega je imel pozneje poseben staus in bil tudi vedno med najboljšimi trgovci. Tudi zbirke s področja elektronike so nekaj posebnega. Izvedel je snemanje na posebnem magnetofonu kateri snema zvok na žico. Takšen magnetofon je edinstven.Ko nam je predvajal posnetek smo kar obstali. Zvok je bil tako popoln da je težko verjeti da je to mogoče,še več tudi sodobne aparature bi težko posnele boljši zvok. Našo pozornost je pritegnilo tudi vozilo sa katerim se je lastnik vozil po  večjih mestih. Na strehi nameščen velik megafon in majhne kamere. Za volanom ni voznika in tudi sopotnikov ne najdete saj jih ni v vozilu. V prtljažniku je urejen sedež z volanom,sklopka in gas. Pred očmi velik ekran na katerem se vidi vse okrog avtomobila. Lastnik se vsede v prtljažnik zapre pokrov za sabo. Vozilo vžge in se počasi odpelje.Stop znak vozilo lepo umirjeno zaustavi in čaka da je cesta prosta.Vožnja se nadaljuje ljudje pa ne morejo verjeti saj se vozilo premika brez voznika,nikakor ni jasno ali je pobednilo ali pa ga vodi kakšena nevidna roka. S takšno vožnjo je zabaval udelžence v prometu tudi v Ljubljani.

Po ogledu Fordovega muzeja je sledila obilna malica na parkirišču.Mize so bile polne dobrot.
Nadaljevali smo do proti Vidmu, v muzeju Tonutti pa smo imeli priložnost videti del kovaške industrije kjer so sredi prejšnjega stoletja obvladovali proizvodnjo. Kovačnica je delujoča pogon pa iam preko transmisij z veliko prenosov preko jermenov. Na sredi dvorišča pa se razteza jezero in voda ki teče po kanalih poganja mlinska kolesa ki pa so povezana z elektrarno. Tako proizvaljajo dovolj elektrike za svoje potrebe. Dvorane so prepolne različnih vozil, v eni vidite mnoga motorna kolesa največ takšnih ki so man neznana. Lastnik nam s ponosom pokaze Moto Gucija katerega je vozil njihov negdanji vodja Musolini pred drugo svetovno vojno. Naslednaj dvorana z kmetijskim orodjem,nadaljevanje trektorji vseh mogočih tipov. Pogonski agregati,mlatilnice in vodne črpalke . V predzadni dvorani pa osebna vozila Jaguar in Meserati pa edinstneni dirkalniki. Cene določenih vozil so astronomske.res pa je da niso na prodaj.
 
Spoznali smo velik del moto industrije Italije. Motorji prevladujejo, to pa iz preprostega razloga saj ja Italija južnje in ima ugodnejše podnebje tudi pozimi.Še bolj pa je zanimiv podatek da je to 20 milionski narod ki je potreboval veliko prevoznih sredstev. Zaradi tega je bilo v vsakem malo večjem mestu tudi več manjših tovarnic ki so izdelovale motorna kolesa ali avtomobile kar dokazujejo različna imena imena znamk vozil.

Zaključek in večerja je bila na Slovenski strani. Po večerji je en avtobus odpeljal proti Štajerski in Prlekiji ta drugi pa je odložil potnike v Ljubljani in Celju.

Zapisal Milan Belec

Galerija slik
Natisni

20. občni zbor

20. občni zborLotmerški Puhovci. Tako je poimenovan zbornik katerega je izdalo društvo Johann Janez Puch iz Ljutomera.

Na 20 občnem zboru v Banovcih je bilo predstavljeno delo v minulem letu. Veliko prireditev katere je obiskala množica ljubiteljev starodobne tehnike.

Na zbor je priško kar nekaj predstavnikov okoliških društev kar potrjuje da je delo društva usmerejeno v sodelovanje.
 Največji povdarek je bil dan zborniku v katerem je zbrano gradivo minulih 20 let. Tako pomebni zapiski  kot slike članov in vozil.

Zbornik je Pomagala urejati urednica Manica Hartman iz Ormoža. Največ prispevkov pa so prispevali Srečko Lukovnjak Kramberger,sourednica Polona Rotar in predsednik društva Milan Belec.

Lepo je bilo pogledati po dvorani ko so člani prejeli zbornik ga listali in iskali ali vozila ali pa svoje slike,ki pričajo u udeležbi
v omenjenem obdobju.

Lep družabni dogodek privabi vsako leto večje število članov,gotovo je to trenutek ko si lahko izrečejo pohvale in ocenijo dobro delo.

Za dvajsetletno delo so bili nagrajeni posamezniki s priznanji.


Govor ob predstavitvi zbornika, 19.1.2013

Urednica Manica Hartman

Spoštovani predsednik društva g. Milan Belec, podpredsednik g. Franc Makoter, člani društva in vabljeni gostje, prijazno pozdravljeni na predstavitvi zbornika Lotmerški puhovci, izdanega ob jubilejni dvajseti obletnici Prleškega Društva za ohranjanje tehnične kulture in dediščine ''Johann - Janez Puch'' Ljutomer.

Zbornik, ki smo ga začeli pripravljati v prvi polovici lanskega leta je s pomočjo finančnih sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja danes vendarle pred nami. Ko sem ga prvič vzela v roko, priznam, sem imela cmok v grlu, in tudi danes je še malo prisoten... Kljub že večkratnemu urednikovanju je bil zame velik izziv, kajti ob zbiranju in urejanju prvih prispevkov, ob izboru fotografij in zapisov iz obsežnih društvenih kronik, sem se večkrat vprašala, kateri dogodki in fotografije so tisti, ki jih moram umestiti v zbornik, skrbelo me je, da ne bi pozabili česa, kar je društvu zares pomembno....
Ob zbiranju gradiva so mi bili v veliko pomoč predsednik društva g. Milan Belec, sourednica ga. Polona Rotar in g. Srečko Lukovnjak Kramberger. Večkrat smo se sestali v društvenih prostorih da bi dorekli vse potrebno in ob tem sem spoznala tudi druge člane društva, ki ste mi skozi fotografije, prispevke, zgodbe... dovolili vpogled v svoje spomine.

Knjigo smo odeli v lično zeleno barvo, ki krasi tudi vaše društvene prostore.
A upala bi si trditi, da smo jo odeli v barvo življenja, kajti vsi stari jekleni lepotci, avtomobili, motorji, kočije... so z vašo pomočjo ponovno oživeli in ne le da so vam ljubi, vedno znova dokazujete, da se da s skupnimi močmi stare, redke starodobnike obnoviti in ohraniti, svoje znanje in izkušnje pa z veseljem delite z drugimi podobno mislečimi in jih prenašate na mlajše generacije.
Ob tem je zelo pomembno vaše sodelovanje z različnimi institucijami, ki se ukvarjajo z varovanjem tehnične dediščine. Zavedate se, da so to muzejski eksponati z bogato zgodovino, mnogi izmed njih tudi dediščina našega rojaka Janeza Pucha. Vse to so dodane vrednote, ki jih puhovci ob delu, družini in bližnjih, že 20 let ohranjate ob skupnem druženju in iskanju vedno novih izzivov.

Spoštovani puhovci, 20 let vašega dela, truda, znanja in nepozabnih spominov smo želeli prikazati tudi v pričujočem zborniku. Upam, da nam je to uspelo in da smo s skupnimi močmi pripravili pregleden in zanimiv spominski zapis, ki naj vam bo v ponos in dodatna vzpodbuda za vaše nadaljnje delo.

S tem, ko smo spomnili na številne delovne sestanke, prijateljska srečanja, na zmage in pokale tekmovalnih relijev, na veselje ob vpisu v slovensko Guinesovo knjigo rekordov... smo se zavedali, da je bil vsak dogodek zase edinstven, najbrž neponovljiv.
V knjigi smo poskušali zajeti predvsem tiste najpomembnejše, čeprav so drugi tukaj nezapisani prav tako pomembni, bodo o njih pričali zapisi in fotografije v vaših spominskih kronikah. Rada bi tudi omenila, da je bilo težko narediti izbor med vsemi fotografijami in dokumenti, saj smo poskušali narediti takšen izbor, ki bi prikazal delo vseh društvenih članov. Nekaterih fotografij, dokumentov zaradi slabše kvalitete nismo mogli umestiti v zbornik; nekaterih nismo mogli dovolj povečati, izostriti zato so morda težje berljivi... Sigurno bi lahko kaj naredili drugače, morda kaj dodali, morda tudi kaj odvzeli. Nekako pa sem mnenja, da smo naredili prav, da smo tisto, vam posebej drago, prihranili za konec knjige - za »posladek«, kajti tam se predstavijo vaša osebna vozila, motorji, kolesa, kočije - oldtajmerji s svojimi lastniki.

Spoštovani puhovci, ples snežink bo zabrisal naše stopinje, a vašega 20 letnega dela ne more izbrisati. O njem govorijo vaši dosežki, priznanja, ohranjeni jekleni lepotci in tudi današnji zbornik, zato mi ob koncu dovolite še besedo zahvale vsem, ki ste sodelovali pri njegovem nastajanju.
Posebej se zahvaljujem predsedniku društva g. Milanu Belcu, ter sourednici zbornika in današnji tajnici društva ge. Poloni Rotar. Moja zahvala pa velja tudi drugim članom društva; za obujene spomine v zborniku so zaslužni tudi g. Srečko Lukovnjak Kramberger, g. Franc Makoter, g. Miran Preinig, mag. Milan Lovrenčič, g. Franc Hriberšek in vsi drugi, ki ste kakorkoli prispevali k nastanku zbornika.

Zahvala velja tudi lektoricama, ge. Nadici Granduč, ki je poskrbela za večino lektorskih popravkov in ge. Albini Perkič. Okrog 300 fotografij ste prispevali člani društva, za kar se vam najlepše zahvaljujem, medtem ko sem drugih 400 fotografij in dokumentov pridobila iz društvenega arhiva in kronik, za kar gre zahvala vsem, ki srbite za društveni arhiv.
Tiskarna Letis iz Nedelišča in njen direktor g. Zlatko Leček je poskrbel za grafično oblikovanje in tisk zbornika, za oblikovanje naslovnice pa je zaslužna moja sodelavka ga. Nina Mertik, obema se za opravljeno delo najlepše zahvaljujem.

Dragi lotmerški puhovci, veliko lepih besed bo danes še izrečenih, zato naj vam v svojem imenu zaželim le, da nadaljujete svoje poslanstvo in da načrte, ki so morda še v mislih, ne le izpeljete, ampak jih nadgrajujte in naj bodo ti temelj za vsaj naslednjih 20 let. Če kdaj ne boste vedeli kako naprej, se spomnite besed vašega prvega predsednika: »Dečki, poiskati moremo še nekej čehokof, pa se zgučimo kak dale.« ...ampak naj vam ob strani stojijo tudi vaše dekline.

Galerija slik
Natisni

Članek o društvu

 http://www.pomurec.com/vsebina/12596/V_Drustvu_JJ_Puch_tudi_v_prihodnje_zelo_aktivni
« prva  « nazaj  19 20 21 [22] 23 24 25   naprej »  zadnja »

» Iz galerije


15. srečanje ljubiteljev starodobnih vozil

» Statistika

Obiskovalcev: 356729