DomovVizitkaDodaj med priljubljene
« prva  « nazaj  1 2 [3] 4 5 6   naprej »  zadnja »
Natisni

22. Puchovo srečanje in 17. memorialno srečanje Dr. Ludvika Bratuša

22. Puchovo srečanje in 17. memorialno srečanje Dr. Ludvika Bratuša

Galerija slik

 

 

Natisni

22. Puchovo srečanje in 17. memorialno srečanje Dr. Ludvika Bratuša

 22. Puchovo srečanje in 17. memorialno srečanje Dr. Ludvika Bratuša
Natisni

Peti rely motorjev z bočno prikolico

Peti rely motorjev z bočno prikolicoV soboto 18.05.2019 je naše društvo pripravilo že peti rely motorjev z bočno prikolico. Do 10 ure se je prijavilo 12 voznikov z nekaj sopotniki. Po pozdravih in prijavi smo se malo okrepčali s postržjačo, narezkom ter popili kavico. Po pozdravnem govoru in opisu proge, ter kje bodo postanki, smo se odpeljali skozi Ljutomer v smeri Desnjaka, Runeča do vinogradniške družine Gorjak na Stanovno. Tu smo spoznavali dobrote iz kuhinje gospodinje Zorice in okušali pet zelo dobrih izbranih vin ob razlagi Marjetke. Po pozdravu smo se odpeljali proti Ormožu, Sv Miklavžu in pripeljali vsi srečno do kmetije Ratek na Mali Brebrovnik. Po okusnem kosilu, dobri kapljici in podelitvi pokalov smo se razšli z dobrimi željami in da se drugo letu zopet srečamo, mogoče s kakšnim vozilom več. Udeleženi so prireditev pohvalili in vsi so bili zadovoljni. Cela proga je bila razgibana po prelepih vinorodnih gričih v lepem vremenu in dolga cc 50 km.

Jože Klobasa

Fotografije

Natisni

5. mednarodno srečanje motorjev z bočno prikolico

 5. mednarodno srečanje motorjev z bočno prikolico
Natisni

PUHOVCI OTVORILI SEZONO 2019

PUHOVCI OTVORILI SEZONO 2019V soboto, 27.aprila, so se člani Prleškega društva za ohranjanje tehnične in kulturne dediščine Johann Janez Puch iz Ljutomera podali na svojo prvo letošnjo vožnjo. Kljub napovedi slabega vremena se jih je pripeljalo s starodobniki lepo število od blizu in daleč. Dvorišče pred klubskimi prostori v Ljutomeru je zaživelo. Po „zimskem spanju" so se prijatelji in somišljeniki spet srečali, živahno razpravljali in si ogledovali lepo zloščena in za nove podvige pripravljena vozila. Po okrepčilu so se v koloni podali na pot proti Jeruzalemu. Parkirišče ped cerkvijo so napolnili do zadnjega kotička, saj so se jim tam pridružili še traktoristi iz Miklavža. Hvaležni za darovano mašo in blagoslovitev starodobnih vozil so se še nekaj časa zadržali med griči, se naužili pogleda na čudovito pokrajino in duhovno obogateni krenili na pot proti Prekmurju.
Potujoči muzej so naključni gledalci z nasmehom na obrazu in z mahanjem v pozdrav spremljali tako na desnem kot na levem bregu Mure. Po umirjeni vožnji do Beltincev jih je na grajskem dvorišču sprejelo prostorno parkirišče. Časa za osvežitev in potešitev žeje ni bilo dosti, saj je bila že ura napovedanega ogleda Muzeja zdravilstva in lekarništva v beltinskem gradu.

Prijazna vodička nas je popeljala po zgodovini zdravilstva v Prekmurju s poudarkom na zdravljenju trahoma, kronične nalezljive virusne bolezni oči, ki je v 19. in 20. stoletju predstavljala pravo kugo ravno v Prekmurju. Tja so jo zanesli sezonski delavci, ki so hodili delat na Madžarsko. Predstavljeno je ljudsko zdravilstvo in padarstvo vse do razvoja bolnišničnega zdravljenja. Lekarniška zbirka zajema gradivo in eksponate iz starih lekarn, zlasti beltinske in murskosoboške in zajema prodajni del, laboratorij in skladiščni del. Največja zasluga za celotno muzejsko zbirko gre dr. Nikolaju Szepessyju, upokojenemu zdravniku iz Beltincev, ki izhaja iz priznane lekarniške družine.

Navdušeni nad muzejsko zbirko in predstavitvijo zgodovine gradu ter grajskih družin so se v sklepnem delu prisotni pošteno okrepčali v Grajskem stolpu. Poslovili so se zadovoljni in z željo po ponovnem srečanju.

A.P.

Galerija slik

« prva  « nazaj  1 2 [3] 4 5 6   naprej »  zadnja »

» Iz galerije


Otvoritvena vožnja 2019

» Statistika

Obiskovalcev: 360455