DomovVizitkaDodaj med priljubljene
« prva  « nazaj  1 2 [3] 4 5 6   naprej »  zadnja »
Natisni

5. mednarodno srečanje motorjev z bočno prikolico

 5. mednarodno srečanje motorjev z bočno prikolico
Natisni

PUHOVCI OTVORILI SEZONO 2019

PUHOVCI OTVORILI SEZONO 2019V soboto, 27.aprila, so se člani Prleškega društva za ohranjanje tehnične in kulturne dediščine Johann Janez Puch iz Ljutomera podali na svojo prvo letošnjo vožnjo. Kljub napovedi slabega vremena se jih je pripeljalo s starodobniki lepo število od blizu in daleč. Dvorišče pred klubskimi prostori v Ljutomeru je zaživelo. Po „zimskem spanju" so se prijatelji in somišljeniki spet srečali, živahno razpravljali in si ogledovali lepo zloščena in za nove podvige pripravljena vozila. Po okrepčilu so se v koloni podali na pot proti Jeruzalemu. Parkirišče ped cerkvijo so napolnili do zadnjega kotička, saj so se jim tam pridružili še traktoristi iz Miklavža. Hvaležni za darovano mašo in blagoslovitev starodobnih vozil so se še nekaj časa zadržali med griči, se naužili pogleda na čudovito pokrajino in duhovno obogateni krenili na pot proti Prekmurju.
Potujoči muzej so naključni gledalci z nasmehom na obrazu in z mahanjem v pozdrav spremljali tako na desnem kot na levem bregu Mure. Po umirjeni vožnji do Beltincev jih je na grajskem dvorišču sprejelo prostorno parkirišče. Časa za osvežitev in potešitev žeje ni bilo dosti, saj je bila že ura napovedanega ogleda Muzeja zdravilstva in lekarništva v beltinskem gradu.

Prijazna vodička nas je popeljala po zgodovini zdravilstva v Prekmurju s poudarkom na zdravljenju trahoma, kronične nalezljive virusne bolezni oči, ki je v 19. in 20. stoletju predstavljala pravo kugo ravno v Prekmurju. Tja so jo zanesli sezonski delavci, ki so hodili delat na Madžarsko. Predstavljeno je ljudsko zdravilstvo in padarstvo vse do razvoja bolnišničnega zdravljenja. Lekarniška zbirka zajema gradivo in eksponate iz starih lekarn, zlasti beltinske in murskosoboške in zajema prodajni del, laboratorij in skladiščni del. Največja zasluga za celotno muzejsko zbirko gre dr. Nikolaju Szepessyju, upokojenemu zdravniku iz Beltincev, ki izhaja iz priznane lekarniške družine.

Navdušeni nad muzejsko zbirko in predstavitvijo zgodovine gradu ter grajskih družin so se v sklepnem delu prisotni pošteno okrepčali v Grajskem stolpu. Poslovili so se zadovoljni in z željo po ponovnem srečanju.

A.P.

Galerija slik

Natisni

OTVORITVENA VOŽNJA IN BLAGOSLOV VOZIL TER VOZNIKOV NA JERUZALEMU

 
Natisni

Zamaški za Nežo

Zamaški za NežoČlani društva Johann Janez Puch smo v zadnjem letu in pol pridno zbirali zamaške, katere smo na Veliki petek podarili družinici male Neže.
S soncem obsijano popoldne nas je vodilo po kratki poti iz Ljutomera do Krapja kjer smo spoznali družino male Neže, borke, ki je v zadnjih 16-ih mesecih prestala neverjetne zdravstvene zaplete. Prikupna deklica in ljubeznivi starši so nas sprejeli z odprtimi rokami in nas pogostili. V zadnjem letu in pol smo nabrali dobrih 175 kg zamaškov katere smo predali z namenom omogočiti zdravljenje mali Neži, ki se po prvem maju odpravlja v Ljubljano v Rehabilitacijski inštitut Soča. Naš poglavitni cilj je ohranjanje tehnične kulture in dediščine, vendar se veličina človeka pozna po njegovi dobrodelnosti in skrbi za soljudi, zato v zadnjih letih delujemo tudi na izobraževanju otrok, hkrati pa z majhno gesto zbiranja zamaškov prispevamo k čistejšemu okolju in tako tudi pri zbiranju sredstev za zdravljenja otrok. Člani društva smo svoja vozila prvič v letu popeljali po cestah in jih tako segreli za Blagoslov vozil in voznikov ter otvoritveno vožnjo, ki nas čaka na praznično soboto 27.04.2019.

Celotni družini Neže se iskreno zahvaljujemo in se veselimo ponovnega snidenja z mislijo, da bi mala borka uspešno opravila rehabilitacijo in kar najbolj napredovala.

Galerija slik

Natisni

Oldtimerski sejem v Ljutomeru

Oldtimerski sejem v Ljutomeru

V nedeljo, 7. aprila, je v Ljutomeru potekal tradicionalni oldtimerski sejem, ki ga vsako leto prireja Prleško društvo za ohranjanje tehnične kulture in dediščine Johann Janez Puch.

 

Več na povezavi.

« prva  « nazaj  1 2 [3] 4 5 6   naprej »  zadnja »

» Iz galerije


18. občni zbor

» Statistika

Obiskovalcev: 326034